Trágyatechnika

Tartálykocsik

A hígtrágya szállítása és kijuttatása történhet önfelszívó tartálykocsival. A tartálykocsi legyen megbízható, masszív, robosztus, mert a kihordás időszakában folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, viszont az üzembiztonság nélkülözhetetlen. A holland JAKO tartálykocsik kifejezetten intenzív igénybevételre készülnek. A tartálykocsikra különféle kijuttató adaptereket lehet rögzíteni. A különböző alkalmazások (szántóföldi gazdálkodás, gyepgazdálkodás) eltérő adaptereket kívánnak. Az adapterek műszaki színvonala eltérhet: a drágább, de magasabb műszaki színvonalú adapterekkel egyenletesebb terítést lehet elérni, minimalizálni lehet a tápanyagveszteséget és a környezeti szagterhelést.

JAKO tartálykocsik

A JAKO tartálykocsik egytengelyes (5-8 m3), kéttengelyes (7-17,5 m3), háromtengelyes (18-30 m3) és négytengelyes (35 m3) kivitelben készülnek. Erőteljes, robosztus berendezések, bírják a fokozott igénybevételt. Előny: magas műszaki színvonal; nagy terhelhetőség; megbízhatóság. Hátrány: az átlagos tartálykocsiknál magasabb ár.

Trágyakezelés a baromfitenyészeteken

A baromfitenyésztésre a koncentrált állattartás a jellemző, amelynek az egyik legnagyobb problémája a hatalmas mennyiségű trágya tárolása és hasznosítása. A trágyakezelés folyamatait úgy kell megoldani, hogy az ne szennyezze a környezetet, ne fertőzze a talajvizet és kellemetlen szaga se jelentsen levegőszennyezést.

A szakszerűen kezelt állati ürülék jó minőségű szerves trágyát eredményez. A baromfiürülék a mezőgazdasági talajokra úgy fejti ki hatását, hogy kiváló tápanyagot szolgáltat. A baromfifajok anatómiai sajátosságának következtében a bélsár és a vizelet együttesen ürül, általában használt megnevezésük a trágya kezelés során a baromfitrágya, amely lehet tyúk-, kacsa-, illetve pulykatrágya. Az ilyen trágya tartalmazza azokat a tápanyagösszetevőket, amiket a baromfi nem emésztett meg. Természetesen a minőséget befolyásolja, hogy a trágyakezelés folyamán milyen baromfi ürülék került hasznosításra.

A trágyakezelés egy fontos tevékenység minden állattartó számára, fontos hogy szakszerűen és a környezetre ártalmatlan módon végezzük a folyamatokat, hogy az jótékony hatását kifejthesse majd a talajra.

Trágyakezeléssel kapcsolatos kérdéseivel keressen minket bizalommal!